Woonstalhuis Wortel
Foto van een gezin klaar om te beginnen aan de Bruegelroute.

Start Bruegelgame

Wist je dat je het parcours ook al gamend kan afleggen? Hier ontdek je hoe je aan de slag gaat!

 

Schuur Lommel Kattenbos
Een afbeelding van het werk van Frits Jeuris 'The lost season', samengesteld uit verschillende invloeden van de werken van Breugel in onze moderne wereld.

Bruegel en het samengestelde landschap

Kunstenaar Frits Jeuris creeërde met zijn installatie ‘The Lost Season’ een bruegeliaans Bokrijklandschap dat het verdwenen schilderij uit Bruegels schilderijenreeks ‘De maanden’ vervangt. Zie hoe Bruegel verschillende landschappen en indrukken samenbalde tot één compositie, net zoals Bokrijk zelf.

 

Schuur Mol-Zelm: Speelschuur

Bruegel en de kinderspelen

In Bruegels bekende werk ‘De kinderspelen’ bracht de schilder het plezier van meer dan 200 spelende kinderen in beeld. Ook jij kan je helemaal laten gaan in de grote Speelschuur in het Openluchtmuseum, met een aanbod van in totaal 37 ‘oude’ volkssporten en -spelen zoals bikkelen, steltenlopen, tollen of reeplopen. Om een veilig bezoek te garanderen wordt de capaciteit beperkt en zijn enkel kinderen tot en met 12 jaar welkom om te spelen in de speelschuur.

Woonstalhuis Vorselaar

Bruegel en Bokrijk

Kom te weten hoe de eerste conservator van Bokrijk, dr. Jozef Weyns, zich liet inspireren door Bruegel. Je krijgt hier ook een hedendaagse vertaling van de Bruegelprenten ‘De magere keuken’ en ‘De vette keuken’.

Windmolen Mol-Millegem

Bruegeliaanse zichten

In de werken van Pieter Bruegel de Oude krijgen molens meermaals een prominente plaats. Om je veiligheid te garanderen, is de molen jammer genoeg gesloten voor het publiek.

Olieslagmolen Ellikom
Een foto van de Olieslagmolen van Ellikom, de olieslagmolen die vermoedelijk lag dicht bij het geboortehuis van Bruegel.

De geboorteplaats van Bruegel?

Velen willen zich een stukje Bruegel toe-eigenen. Over zijn herkomst doen verschillende verhalen de ronde… De Olieslagmolen uit Ellikom (Oudsbergen) stond in de buurt van het ‘Ooievaarsnest’ in Grote-Brogel (Peer), volgens lokale overlevering, het geboortehuis van Bruegel.

Kruispunt Woonhuis Herenthout

De Gulden Middenweg

Welk levenspad kies jij? Een liederlijk bestaan of een religieuze levenswijze, of toch liever de gulden middenweg?

Het bos

Bruegels Wildeman

In Bruegels tijd was het bos vooral een duistere plaats waar vrijbuiters, rovers en verstotelingen zich ophielden. Dat is in zijn werk ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’ te zien in de vorm van de wildeman. Voel je ook die angst voor het onbekende in de wildemanshut?

Kapel Westmeerbeek

Bruegel en Religie

Destijds stond het leven op aarde sterk in het teken van het hiernamaals. Wat je zaaide op aarde, werd geoogst in de hemel. Een groot verschil met vandaag.

Erf Hoogstade

Wagenschob Mikke Van Lo

In het wagenschob ontdek je nog een voorwerp uit het schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’.

Bergschuur Zuienkerke
Foto van de laatste stop op de Bruegelroute, de bergschuur van Zuienkerke.

De wereld van Bruegel – Spiegel naar vandaag

De apotheose van het Bruegelparcours: hier komen al je ervaringen samen in het schilderij ‘De strijd tussen Carnaval & Vasten’. Maak kennis met originele 16e-eeuwse voorwerpen uit de tijd van Bruegel. Er wordt je ook een spiegel voorgehouden naar het leven van vandaag.

Bruegelparcours 'De wereld van Bruegel'

De steltenloper begeleidt je op je tocht langs 11 haltes in het Openluchtmuseum. Wie was Pieter Bruegel de Oude? Wat vertellen zijn werken over het dagelijkse leven in de 16e eeuw? En kan je zijn oeuvre vertalen naar de actualiteit? Je ontdekt het op het Bruegelparcours. Bovenstaande interactieve kaart wijst je alvast de weg. Maak gebruik van de erfgoedapp en krijg extra info op elke halte van het parcours.

0%

Erfgoedapp

Verdiep je in 'De wereld van Bruegel' dankzij de erfgoedapp van Faro. Op elke halte op het Bruegelparcours kan je er mee aan de slag. Download de app via de appstore.
Hoe ga je te werk?

De Bruegelgame

De nar uit het schilderij 'De strijd tussen Carnaval en Vasten' neemt je op digitaal sleeptouw. Bruegel meets Pokémon Go en Snapchat in Bokrijk! Je krijgt via 'augmented reality' een virtuele hoed opgezet, naar het voorbeeld van een echt model uit de 16e eeuw. Er wacht je een spannende zoektocht naar verdwenen voorwerpen uit het schilderij. Verzamel ze allemaal op het Bruegelparcours, geef ze een mooi plekje op je hoed en ontsluit het schilderij. De Bruegelgame is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Ontdek hier meer over de game!

Veilig en ontspannen in Bokrijk

Veiligheid is en blijft onze topprioriteit, zodat iedereen met een gerust gevoel naar het park kan komen. We verzamelden onze maatregelen in een handig overzicht.

Lees meer

Eten en drinken

Je bezoek afsluiten met een hapje en een drankje? Dat kan in één van onze horecapunten in en rond het museum.

Lees meer

Shop

Op zoek naar de leukste Bokrijkitems? Je vindt ze in onze museumshop.

Lees meer