Woonstalhuis Wortel
Foto van een gezin klaar om te beginnen aan de Bruegelroute.

Start Bruegelgame

 

 

Schuur Lommel Kattenbos
Een afbeelding van het werk van Frits Jeuris 'The lost season', samengesteld uit verschillende invloeden van de werken van Breugel in onze moderne wereld.

Bruegel en het samengestelde landschap

 

 

Schuur Mol-Zelm: Speelschuur

Bruegel en de kinderspelen

In Bruegels bekende werk ‘De kinderspelen’ bracht de schilder het plezier van meer dan 200 spelende kinderen in beeld. Wanneer het museum en de Speelschuur geopend zijn, kan je helemaal laten gaan met een aanbod van in totaal 37 ‘oude’ volkssporten en -spelen zoals bikkelen, steltenlopen, tollen of reeplopen.

Woonstalhuis Vorselaar

Bruegel en Bokrijk

De hoeve uit Vorselaar wordt ook wel eens de ‘Bruegelhoeve’ genoemd, naar voorbeelden die voorkwamen in zijn schilderijen.

Windmolen Mol-Millegem

Bruegeliaanse zichten

In de werken van Pieter Bruegel de Oude krijgen molens meermaals een prominente plaats. Om je veiligheid te garanderen, is de molen jammer genoeg gesloten voor het publiek.

Olieslagmolen Ellikom
Een foto van de Olieslagmolen van Ellikom, de olieslagmolen die vermoedelijk lag dicht bij het geboortehuis van Bruegel.

De geboorteplaats van Bruegel?

Velen willen zich een stukje Bruegel toe-eigenen. Over zijn herkomst doen verschillende verhalen de ronde… De Olieslagmolen uit Ellikom (Oudsbergen) stond in de buurt van het ‘Ooievaarsnest’ in Grote-Brogel (Peer), volgens lokale overlevering, het geboortehuis van Bruegel.

Kruispunt Woonhuis Herenthout

De Gulden Middenweg

Welk levenspad kies jij? Een liederlijk bestaan of een religieuze levenswijze, of toch liever de gulden middenweg?

Het bos

Bruegels Wildeman

In Bruegels tijd was het bos vooral een duistere plaats waar vrijbuiters, rovers en verstotelingen zich ophielden. Dat is in zijn werk ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’ te zien in de vorm van de wildeman. Voelde je ook die angst voor het onbekende in de wildemanshut?

Kapel Westmeerbeek

Bruegel en Religie

Destijds stond het leven op aarde sterk in het teken van het hiernamaals. Wat je zaaide op aarde, werd geoogst in de hemel. Een groot verschil met vandaag.

Erf Hoogstade

Wagenschob Mikke Van Lo

Bergschuur Zuienkerke
Foto van de laatste stop op de Bruegelroute, de bergschuur van Zuienkerke.

De wereld van Bruegel – Spiegel naar vandaag

De apotheose van het Bruegelparcours vond plaats in de schuur uit Zuienkerke: hier kwamen al je ervaringen samen in het schilderij ‘De strijd tussen Carnaval & Vasten’.

Bruegelparcours 'De wereld van Bruegel'

De steltenloper begeleidde je op je tocht langs 11 haltes in het Openluchtmuseum. Wie was Pieter Bruegel de Oude? Wat vertellen zijn werken over het dagelijkse leven in de 16e eeuw? En kan je zijn oeuvre vertalen naar de actualiteit? Je ontdekte het op het Bruegelparcours. De interactieve kaart nam je mee op de weg.

0%

De Bruegelgame

De nar uit het schilderij 'De strijd tussen Carnaval en Vasten' nam je op digitaal sleeptouw. Bruegel meets Pokémon Go en Snapchat in Bokrijk! Je kreeg via 'augmented reality' een virtuele hoed opgezet, naar het voorbeeld van een echt model uit de 16e eeuw. Er wachtte je een spannende zoektocht naar verdwenen voorwerpen uit het schilderij.

Ook de Bruegelgame is helaas afgelopen.

Veilig en ontspannen in Bokrijk

Veiligheid is en blijft onze topprioriteit, zodat iedereen met een gerust gevoel naar het park kan komen. We verzamelden onze maatregelen in een handig overzicht.

Lees meer

Eten en drinken

Je bezoek afsluiten met een hapje en een drankje? Dat kan in één van onze horecapunten in en rond het museum.

Lees meer

Shop

Op zoek naar de leukste Bokrijkitems? Je vindt ze in onze museumshop.

Lees meer