De Smaak van Bruegel

 

Je kan in Bokrijk letterlijk proeven van Bruegel. De Bruegelgerechten in onze horecazaken zijn geïnspireerd op bijzondere ingrediënten uit de 16e-eeuwse volkskeuken uit de tijd van deze Vlaamse Meester. Ze zijn ontwikkeld op basis van historisch onderzoek naar de toenmalige culinaire gewoontes. Ingrediënten zoals gerst, masteluin, zuurdesem en inheemse groenten vormden de basis voor de dagdagelijkse kost van de gewone man, die Bruegel vaak al etend en drinkend afbeeldde.  Proef van de keuken van toen, gecombineerd met de smaken van vandaag!

 

Paradijskoek

Vers gestreken wafel van masteluin, op smaak gebracht met paradijskorrel, huttentut en gekarameliseerde appel.

Masteluin is een mengeling van rogge en tarwe. Huttentut is de plant die er als onkruid tussen groeide. Paradijskorrel (of malaguetta- of maniguettepeper), een kruid met fruitige pepersmaak, dat werd ingevoerd vanuit het ‘aards paradijs’ aan de Afrikaanse Westkust. Een verrassende combinatie van pittig en zoet.

Te koop bij St-Gummarus, In Den Dolfijn, De Kleinaert

  

Kleyn Bier

Licht sprankelend alcoholvrij bier van hopsiroop en bio-graandrank Nagra, met een fris-zure smaak.

Korianderzaadjes en zoete sinaasappelschil zorgen voor een milde citrustoets. Het Kleyn Bier wordt exclusief geproduceerd voor ‘De wereld van Bruegel’ en is de ideale dorstlesser voor jong en oud!

Te koop bij St-Gummarus, In Den Dolfijn, De Kleinaert

Deze twee Bruegelgerechten werden ontwikkeld door theaterkok Peter De Bie van Laika i.s.m. De Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh. Laika, theater der zinnen, maakt voorstellingen waarbij niet alleen kijken en luisteren een rol spelen, maar ook proeven, voelen en ruiken.

De Paradijskoek en het Kleyn Bier zijn ook elke zon- en feestdag en op vakantiedagen te proeven op het Plein der Zinnen, één van de locaties op het Bruegelparcours in het Openluchtmuseum Bokrijk. Hier vindt van 11 juli t.e.m. 1 september dagelijks de theatervoorstelling ‘Bravo! meneer Bruegel’ plaats.

 

Ei in ’t groen

Gebakken hardgekookte eieren met spinazie en gepofte gerst.

Te koop bij St-Gummarus

 

Gersterisotto

Risotto op basis van gerstekorrels (zowel vegetarisch als met vlees verkrijgbaar)

Rijst, het basisingrediënt van risotto, was er wel in de 16e eeuw maar stond zelden op het menu. De kans is dus klein dat er op de Boerenbruiloft van Bruegel rijstpap werd geserveerd. Wellicht was het gerstepap of brokkenpap, dagelijkse kost in het 16e-eeuwse Vlaanderen. Deze gersterisotto is een hartige versie daarvan, bereid met seizoensgroenten.

Te koop bij St-Gummarus, In Den Dolfijn

 

Potagie

Maaltijdsoep van seizoengroenten verrijkt met gevogelte, vlees of vis en/of peulvruchten.

Potagie (of potage) is een voedzaam eenpotsgerecht, dat in de 16e eeuw bereid werd in een ketel die urenlang boven het vuur hing of in hete as lag.

Te koop bij St-Gummarus, In Den Dolfijn

 

Wildemanbier

Oud-Maaslands bier volgens recept van Frank Boon (Brouwerij Boon), i.s.m. het BKRK-team van Bokrijk.

Wildeman is een oud-Maaslands bier, traditioneel gebrouwen met een gedeelte donkere mout en speltmout.  Het bier krijgt zijn fijn, wijnachtige aroma door toevoeging van ca 8% 3 jaar oude, op eiken vaten gerijpte Lambiek, zoals dit voor de oude bewaarbieren gebruikelijk was. Dit bier is in opdracht van Bokrijk bedacht en gebrouwen door Frank Boon (Brouwerij Boon). 

Te koop bij St-Gummarus, In Den Dolfijn, De Kleinaert, Bistro Koetshuis, museumshops

 

Zuurdesemwafel

Een wafel van zuurdesemdeeg met een knipoog naar de wafel van toen.

Het is een knapperige wafel op basis van desem - gemaakt van Limburgs gerstmeel en gemalen in de Dorpsmolen van Stevoort - moutpoeder, biologische boerenboter en lokale honing. De wafel is een beetje zuur, een beetje zoet, doet een beetje aan bier denken, maar vooral veel aan wafel! Het is een stevige wafel, op zijn lekkerst recht uit het ijzer. 

Te koop bij Egt. The Slow Bakery