Bokrijk & Bruegel

GEÏNSPIREERD DOOR BRUEGEL

In het museum vind je een unieke verzameling van meer dan 120 historische gebouwen en tal van gebruiksvoorwerpen die afkomstig zijn uit verschillende Vlaamse regio’s en tijdsperiodes. Het museum is sinds 1996 beschermd als monument.

Bruegel en Bokrijk … dat ligt meer voor de hand dan je zou denken! Dit levendige doe-museum in openlucht focust op het dagelijkse leven van mensen vroeger, nu en in de toekomst. Ook in de werken van Bruegel staat de ‘gewone’ mens centraal. Je waant je er werkelijk in een schilderij van Pieter Bruegel de Oude. En dat is precies wat de eerste conservator, dr. Jozef Weyns, bij de museumoprichting in ‘58 voor ogen had toen hij vorm gaf aan Bokrijk. Hij liet zich in belangrijke mate inspireren door Pieter Bruegel de Oude. Dat voel en zie je in de omgeving, het landschap en in twee historische gebouwen in het Openluchtmuseum. Zo werd het Woonstalhuis uit Vorselaar indertijd bewust samengesteld naar het voorbeeld van een 16e-eeuwse hoeve die op de schilderijen van Bruegel voorkomt. Velen willen zich een stukje Bruegel toe-eigenen. Over zijn herkomst doen verschillende verhalen de ronde... De Olieslagmolen uit Ellikom (Oudsbergen) stond in de buurt van het ‘Ooievaarsnest’ in Grote-Brogel (Peer), volgens lokale overlevering, het geboortehuis van Bruegel.

Wie was Bruegel?

Pieter Bruegel de Oude (ca. 1526/28) is een icoon in Vlaanderen en ver daarbuiten. Zijn werk wordt generatie na generatie herontdekt en behoort tot ons collectieve geheugen. Bruegels faam staat in schril contrast met de feitelijke kennis over ‘s mans leven. Zijn precieze geboortedatum en -plaats zijn tot op vandaag onbekend.

Van in het begin van zijn carrière legt Pieter Bruegel een bijzondere interesse voor het landschap aan de dag. Het landschap zal tijdens zijn relatief korte maar rijke carrière een belangrijke rol blijven spelen. In zijn eigen tijd al geniet Bruegel veel erkenning als landschapskunstenaar en ook nu nog behoren verschillende Bruegellandschappen tot de hoogtepunten van de westerse landschapsschilderkunst. Bovendien is Bruegel een pionier: zo schildert hij als eerste winterlandschappen en voorstellingen van de seizoenen op groot formaat.

Bruegels tijd is een woelige periode, waarin de Spanjaarden de Lage Landen regeren. Vooral aan het einde van zijn leven zijn er heel wat religieuze, politieke en economische troebelen. Zeker voor de gewone man zijn de tijden bitter.

Reeds tijdens zijn leven is Bruegels werk bijzonder populair. Maar vooral na zijn dood wordt het duchtig gekopieerd, in de eerste plaats door zijn zonen Pieter Brueghel de Jonge (1564-1638) en Jan Brueghel de Oude (1568-1625). Pieter Bruegel de Oude wordt zo de stamvader van een kunstenaarsdynastie.
Nog altijd spreekt Bruegel tot de verbeelding. Hij is een van de weinige kunstenaars die een heel universum oproept. Bruegel neemt de mens als maat der dingen en houdt zijn toeschouwers, vaak op humoristische wijze, een spiegel voor. Net daarom is zijn werk meer dan 450 jaar later nog zo herkenbaar én relevant.

Bokrijk

Benieuwd waar onze huidige gebruiken en tradities vandaan komen? In het Openluchtmuseum Bokrijk ontdek je hoe het verleden onze toekomst inspireert! Laat je in Bokrijk onderdompelen in het verhaal over vakmanschap, bewonder demonstraties of steek zelf de handen uit de mouwen tijdens boeiende ateliers! Na de kunst van het brood bakken en de geschiedenis van textiel vertellen we je in onze museumbrouwerij het Paenhuys alles over het brouwen van ambachtelijk bier (BKRK Bier).

Het Openluchtmuseum ligt in een 550 hectare groot park, een droom voor wandelaars en fietsers. Bezoek het Arboretum of verken het vijvergebied De Wijers al ‘Fietsend door het water’. De kinderen of kleinkinderen kunnen zich naar hartenlust uitleven in de grote, gratis openluchtspeeltuin.

Meer info