In 2019 is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude overleed. Op initiatief van Toerisme Vlaanderen wordt dit her en der herdacht. Op 6 april 2019 onthult Bokrijk de link tussen Pieter Bruegel de Oude en het Openluchtmuseum in een internationale tijdelijke Bruegelexpo. Waan je midden in een schilderij van deze Vlaamse Meester en ontdek op verrassende wijze hoe actueel zijn werk nu nog steeds is!

Via een inspirerend parcours, een interactieve game of theatervoorstelling in de zomer bekijk ook jij het leven door een Bruegelbril in 2019.

Geïnspireerd door Bruegel

In het museum vind je een unieke verzameling van meer dan 120 historische gebouwen en tal van gebruiksvoorwerpen die afkomstig zijn uit verschillende Vlaamse regio’s en tijdsperiodes. Het museum is sinds 1996 beschermd als monument.

Bruegel en Bokrijk … dat ligt meer voor de hand dan je zou denken! Dit levendige doe-museum in openlucht focust op het dagelijkse leven van mensen vroeger, nu en in de toekomst. Ook in de werken van Bruegel staat de ‘gewone’ mens centraal. Je waant je er werkelijk in een schilderij van Pieter Bruegel de Oude. En dat is precies wat de eerste conservator, dr. Jozef Weyns, bij de museumoprichting in ‘58 voor ogen had toen hij vorm gaf aan Bokrijk. Hij liet zich in belangrijke mate inspireren door Pieter Bruegel de Oude. Dat voel en zie je in de omgeving, het landschap en in twee historische gebouwen in het Openluchtmuseum. Zo werd het Woonstalhuis uit Vorselaar indertijd bewust samengesteld naar het voorbeeld van een 16e-eeuwse hoeve die op de schilderijen van Bruegel voorkomt. De Olieslagmolen uit Ellikom (Meeuwen-Gruitrode) stond oorspronkelijk in de buurt van wat men dacht dat mogelijk het geboortehuis van Pieter Bruegel geweest kon zijn, en werd onder meer om die reden door Weyns aangekocht.

Bruegelparcours ‘De wereld van Bruegel’

In het parcours ‘De wereld van Bruegel’ begeleidt een steltenloper je op je tocht. Je houdt halt bij diverse plekken in het Openluchtmuseum waar de verbondenheid tussen Bokrijk en Bruegel echt voelbaar is.

Wie was Pieter Bruegel de Oude? Wat vertellen zijn werken over het dagelijkse leven in de 16de eeuw? En kan je zijn oeuvre vertalen naar de actualiteit? Maak kennis met originele 16de-eeuwse objecten uit de tijd van Bruegel en ontdek de betekenis achter de landschappen en taferelen die hij in zijn werken verbeeldt. Als geen ander bezat deze kunstschilder de gave om de gewone mens met al zijn bijzonderheden vast te leggen. Het parcours voert je naar het bekende schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’. Je stapt op het einde van het parcours letterlijk binnen in dit werk en wordt zelf één van de figuranten …

Bruegelgame

Ben je met de kinderen op pad? Het Bruegelparcours al gamend afleggen kan ook! In onze interactieve Bruegelgame neemt de nar uit ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’ je met het hele gezin mee op digitaal sleeptouw. (Vanaf 6 jaar)

Bruegelzomertheater

Van 11 juli tot en met 1 september 2019 brengt theatergezelschap Laika dagelijks de familievoorstelling ‘Bravo meneer Bruegel’ in Bokrijk; volledig naar het voorbeeld van de rederijkers van weleer.

Aanbod voor scholen en groepen

Zowel het Bruegelparcours als de Bruegelgame (leeftijdscategorie 9–16 jaar) kunnen onder begeleiding van een gids worden bezocht door scholen en groepen.

Met je klas naar Bokrijk?

Bruegelparcours al gamend Bokrijk ontdekken?

De nar uit het schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’ neemt de hele klas mee op digitaal sleeptouw. Bruegel meets Pokemon Go en Snapchat in Bokrijk! Bij vertrek wordt je klas in twee ploegen verdeeld. Via ‘augmented reality’ krijgen jullie een virtuele hoed opgezet, naar het voorbeeld van een echt model uit de 16de eeuw. Er wacht je een spannende zoektocht naar verdwenen objecten uit het schilderij. Die zijn op diverse plekken in het Openluchtmuseum te vinden, waar de verbondenheid met Bruegel duidelijk voelbaar is. Wat vertellen zijn werken over het dagelijkse leven in de 16e eeuw? En hoe valt zijn oeuvre te vertalen naar de actualiteit?

Verzamel alle objecten en geef ze een mooi plekje op jullie hoed! Onderweg is er kans om jullie score te verbeteren door verschillende spelletjes tot een goed einde te brengen. Welk team haalt het beste en snelste resultaat? Jullie nemen het ook op tegen andere scholengroepen in deze spannende, leerrijke competitie. Op het einde van de game kan je met alle gevonden voorwerpen het schilderij ontsluiten. Je klas stapt letterlijk binnen in dit werk en wordt één van de figuranten. Zo kom je niet alleen meer te weten over het leven en de gebruiken in de tijd van Bruegel maar er wordt je ook een spiegel voorgehouden naar het leven van vandaag …

Praktisch

Begeleiding op maat van je groep

Prijs: € 4,50/kind (+ € 0,50/kind in een andere taal en exclusief de toegangsprijs tot het Openluchtmuseum)

Aantal deelnemers: 15–25

Leeftijden: 9–16 jaar

Duur: 2 uur

Talen: NL – FR – EN – DE

Meer info!

Reserveer nu!

Bruegel atelierroute ‘hoedje van papier’

Laat je onderdompelen in de fantasierijke landschappen van Bruegel en ontdek in Bokrijk meer over het alledaagse leven uit zijn tijd. Want Bruegel en Bokrijk hebben meer gemeen dan je zou denken … Je bezoekt een oude hoeve heropgebouwd naar een voorbeeld uit de tijd van Bruegel. Een beetje verder maak je kennis met de zes seizoenen zoals ze door Bruegel werden geschilderd. Eén seizoen ontbreekt. Zie jij welk? In Bruegels werk kom je veel molens tegen. Spreekt de molen ook tot jouw verbeelding? Klim met je klas op de windmolen uit Mol-Millegem en ervaar de Bruegeliaanse vergezichten.

Atelier hoedje van papier

De mensen in de 16de eeuw droegen vaak een hoofddeksel, meestal gemaakt uit leder of stof. In ons atelier houden we het bij een hoedje van papier! Met behulp van verschillende papiersoorten en unieke sjablonen creëren de kinderen zelf een fantastisch exemplaar. Wie tovert de mooiste creatie uit zijn … hoed? Lachen geblazen! Vergeet je hoed zeker niet te showen aan je klasgenoten.

Praktisch

Begeleiding: eenzelfde begeleider voor je klas voor de route en het atelier

Prijs: € 5,50/kind (+ € 0,50/kind in een andere taal en exclusief de toegangsprijs tot het Openluchtmuseum)

Aantal deelnemers: 15–25

Leeftijden: 6–10 jaar

Duur: 45 min interactieve route + 45 min atelier

Talen: NL – FR – EN – DE

Meer info!

Reserveer nu!

In groep naar Bokrijk?

Met familie en vrienden, collega’s of je vereniging naar Bokrijk?

Ontdek het Bruegelparcours met een ervaren Bokrijkgids. Wie was Pieter Bruegel? Welk door weinigen gekend verhaal verbindt hem en Bokrijk? Hoe Bruegels landschapsschilderijen te lezen en wat vertellen zijn encyclopedische werken ons over het dagelijks leven in de 16e eeuw? De antwoorden krijg je dankzij een boeiende tocht door het museum met stops aan de verschillende Bruegelhaltes. Tot slot tonen we een door dr. Sabine Pénot, de Bruegelexperte van het Weense museum, samengestelde selectie van originele 16e-eeuwse objecten uit de Nederlanden, tijdgenoten als het ware van Pieter Bruegel en niet zelden schildersmodel in zijn werk.

Praktisch

Prijs: € 5/persoon (+ € 0,50/persoon in een andere taal en exclusief de toegangsprijs tot het Openluchtmuseum)

Aantal deelnemers: 15–25

Duur: 2 uur

Talen: NL – FR – EN – DE

Meer info!

Touroperators

Voor tradepartners en touroperators werken we graag een halve dag-, een dagprogramma of duur naar wens uit op maat van jouw klanten. Meer informatie contacteer Sales Coördinator Hilde Franssen via bokrijksales@limburg.be of +32 11 26 53 13.

Tickets en info

De expo ‘De wereld van Bruegel‘ ontdek je in het Openluchtmuseum Bokrijk van 6 april tot en met 20 oktober 2019 tijdens de reguliere openingsuren. De expo is gratis inbegrepen in je toegangsticket.

Openingsuren

Het Openluchtmuseum is open van 10 u. tot 18 u. Maandag gesloten, behalve op feestdagen en de maandagen in juli en augustus.

Algemene toegangsprijzen

Tickets zijn online verkrijgbaar vanaf januari 2019.

  • kinderen tot 3 jaar: gratis
  • kinderen van 3 t.e.m. 12 jaar: € 2
  • kinderen van 13 t.e.m. 18 jaar in schoolverband: € 2
  • vanaf 13 jaar: € 12,50
  • groepen (vanaf 15 personen), 60+, personen met een handicap/ beperking: € 10,50
  • Parking: € 5 voor een dagticket

Aanbod voor scholen en groepen: kijk hier!

Partners

De expo ‘De wereld van Bruegel’ wordt gerealiseerd in samenwerking met Toerisme Vlaanderen en Provincie Limburg.

Logo Toerisme Vlaanderen Logo Provincie Limburg
Logo Kunsthistorische Museum Wenen

Partner: het Kunsthistorische Museum Wenen